Klantenbeheer met CRM software voor installateurs

Ontdek hier hoe ambachtelijke bedrijven hun facturatieprocessen kunnen optimaliseren met behulp van adequate CRM-software.

In het tijdperk van digitale transformatie kunnen bedrijven in elke branche profiteren van het gebruik van geschikte bedrijfssoftware. Software ontvouwt echter pas zijn volledige potentieel wanneer het alle interne processen in kaart kan brengen. De branche-affiliatie van een bedrijf heeft een aanzienlijke invloed op de interne processen. Om deze reden moeten bedrijven die op zoek zijn naar geschikte software zich vooral richten op systemen die specifiek gericht zijn op hun eigen branche. Hieronder willen we enkele belangrijke functies van bedrijfssoftware voor installateurs nader bekijken. Eerst is het echter noodzakelijk om te kijken naar wat bedrijfssoftwareis in het algemeen.

Beheer van klantrelaties

Klantrelatiebeheer wordt in het Engels klantrelatiebeheer genoemd. Vandaar de afkorting CRM, die ook in dit land wordt gebruikt. De centrale taak van customer relationship management is het optimaliseren van alle relatieprocessen tussen klanten en bedrijven. De belangrijkste doelen van CRM software voor klantenbeheer zijn het werven van nieuwe klanten en een hogere klantloyaliteit. Tegenwoordig worden softwareoplossingen vooral gebruikt op het gebied van customer relationship management. CRM-systemen stellen bedrijven in staat om alle klantrelatieprocessen digitaal in kaart te brengen. Binnen de software kunnen deze vervolgens worden beheerd, geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Het systeem bestrijkt verschillende gebieden, zoals marketing.B verkoop, klantenservice, contactbeheer, callcenter, projectbeheer, rapportage en workflowbeheer.

De installatiebranche

De installatie omvat bedrijven uit de sanitair-, verwarmings- en airconditioningtechniek. Daarnaast kunnen deze bedrijven zowel in de B2B- als B2C-omgeving opereren. Dit alleen al resulteert in afwijkende eisen voor CRM-software. Bedrijven in de B2B-sector kenmerken zich meestal door een kleiner klantenbestand. Er moet echter ook een hogere prioriteit worden toegekend aan de individuele klant. Toch zijn er enkele basisvereisten die te vinden zijn in de eisenprofielen van veel installatiebedrijven voor een geschikte CRM-software. In het volgende willen we enkele van deze functies als voorbeelden bekijken.

Mobiele beschikbaarheid

Installateurs zijn direct bij de klant aanwezig. Deze locatie-onafhankelijke activiteit resulteert in de behoefte aan software die installateurs ook onderweg kunnen gebruiken. Moderne CRM-systemen kunnen ook worden gebruikt vanaf mobiele apparaten via bijvoorbeeld app- of browsertoegang. Dit vereist meestal alleen een stabiele internetverbinding. Als dit het geval is, kunnen wijzigingen vervolgens in realtime worden doorgegeven aan het kantoorpersoneel voor verdere verwerking. Op deze manier worden operationele processen aanzienlijk gestroomlijnd.

Website Link

In het tijdperk van digitale transformatie is de website het vlaggenschip van het bedrijf. Dit geldt ook voor de installatie. Installateurs hebben de mogelijkheid om het volledige potentieel van hun bedrijfssoftware te benutten door de website en online CRM software te koppelen. Zo kunnen op de website contactformulieren worden opgesteld, die ook buiten kantooruren door klanten en geïnteresseerden kunnen worden ingevuld. De informatie wordt vervolgens via een interface direct naar het CRM-systeem overgebracht en kan hier verder worden verwerkt.

Andere interfaces

Daarnaast moet de CRM-software zo naadloos mogelijk worden gekoppeld aan alle andere gebruikte softwareverbindingen. In de regel omvat dit ERP- en DMS-software. Via een koppeling met het in-house DMS kunnen bijvoorbeeld documenten zoals facturen direct naar de klant worden verzonden. Hiervoor kan ook een e-mailinterface worden gebruikt. Alle belangrijke informatie voor facturering kan ook rechtstreeks uit het CRM worden gehaald, zodat handmatige inspanning wordt geminimaliseerd. Hetzelfde geldt voor de koppeling met het ERP. Als het hart van de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf worden hier alle centrale bedrijfsgegevens beheerd. Dit omvat ook specifieke informatie over bestellingen die nodig zijn, bijvoorbeeld tijdens de facturering. Al deze gegevens kunnen automatisch via de interface worden overgedragen. Installatiebedrijven profiteren immers van slankere, efficiëntere processen door het gebruik van een volledig geïntegreerd CRM-systeem.

Pin It on Pinterest