Het is superleuk om met muziek bezig te zijn. Dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of dit nu professioneel is of als een amateur. Er is ook eigenlijk geen onderscheid te maken, omdat de meeste muzikanten gewoon begonnen zijn met muziek maken en daarna het predicaat pro kregen. Dus laat dat zwart/wit-denken wat de meeste mensen hanteren maar even buitenbeschouwing. We gaan het vandaag hebben over muziek maken en hoe je dat thuis zelf lekker op kunt nemen. Lees onze tips door en alvast veel plezier.

Een opnameruimte maken

Je wilt een studio waarin je kunt opnemen, deze zou je in een slaapkamer kunnen inrichten, maar ook de zolder is een goede plek. Mocht je een grote kelder hebben met dikke muren, dan is dat ook heel prettig, want deze isoleert lekker en dat scheelt je al weer een boel geld om een kamer te isoleren. Maar het gaat er ook om dat het een plek is waar je een inspiratie kunt opvangen. ‘Als de muze fluistert moet je haar natuurlijk wel kunnen verstaan.’ Zorg er daarom voor dat je de ruimte zo inricht dat alles in het teken van muziek staat. Dan gaat het echt veel lekkerder met het muziek maken. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van praktische tips die we je kunnen geven om de studio goed in te kunnen richten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips:

  • Zorg voor een goede akoestiek, waarbij je de kamer zo inricht dat deze zo weinig mogelijk galmt. Wanneer dit wel het geval is, dan is het goed om geluidsisolerende elementen aan je studio toe te voegen. Dat kunnen schuimrubberen panelen zijn die je bij een muziekspeciaalzaak haalt, maar ook net zo goed een aantal gordijnen. Denk maar na: een woonkamer met gordijnen klinkt ook een stuk beter. Ook een akoestisch plafond is een echte aanrader, omdat dit plafond ook de geluidsgolven absorbeert waardoor ze niet terugkaatsen. Dit is beneficiair voor de opnames die je gaat maken, want zo zit je straks niet met een echo of galm in je opnames die je niet weg kunt krijgen omdat deze door de kamer en niet door je opnamesoftware of analoge apparaat veroorzaakt wordt. Het scheelt je dus veel frustratie,
  • Elke professionele studio heeft een opnamehok waarin de artiest kan zingen. Zo krijg je steeds a clean recording. Op zolder (we nemen deze ruimte even als voorbeeld) kun je natuurlijk ook zo’n hokje maken. Bijvoorbeeld van hout en dan bekleden met schuimrubber om je opnames zo droog mogelijk te krijgen. Nog makkelijker en goedkoper is het om een opnamekastje rond je microfoon te maken. Zo hoef je niet een heel hok of een hele kamer te isoleren. Maak een kastje of prepareert een plastic bak (waar de meeste mensen spullen in opbergen, met twee van die kliksluitingen erop). Maak een gat in de onderkant waardoor je microfoon erin kan. Zorg dat je de wanden van de bak met schuimrubber bekleedt, weer voor die droge klank. Het kastje en de microfoon zet je op een statief. Zorg dat je een condensator microfoon regelt, zo worden je vocalen goed opgenomen.
  • Opnameapparatuur is natuurlijk erg belangrijk. We raden je aan om te beginnen met een eenvoudige opstelling. Bijvoorbeeld een laptop of desktop. Mocht je een Mac hebben, dan kan dat ook heel goed met deze machine. Installeer een programma waarmee je geluid op kan nemen. Sommige computers vragen een interface die je op de USB aansluit, waar je dan je microfoon op aansluit. Dit is een soort externe geluidskaart. Op een andere kun je gewoon een microfoon met een mini-jack (koptelefoon plugje) aansluiten, dan heb je geen interface nodig. Na een paar kleine instellingen kun je aan de slag. Weet je niet hoe dit laatste gaat, kijk dan op Youtube voor tips. Je kunt trouwens gratis programma’s downloaden om mee op te nemen, zoals Audacity. Probeer eerst dit uit en upgrade daarna je software door te kiezen voor betaalde en meer uitgebreide programma’s, zoals Logic pro X, Abelton, Fruityloops of Protools.
  • Je wilt natuurlijk dat de luchtkwaliteit goed is in je studio. En zeker op zolder kan het warm zijn in de zomer. Daarom is het goed om een airco te installeren, maar dan wel zo dat je geen geluidshinder ervan hebt. Zo is het ook tijdens de zomer te harden op zolder.

Wil je meer weten over het opnemen van muziek en het inrichten van je muziekstudio voor thuis, dan is het slim jezelf goed in te lezen over de mogelijkheden. Er is veel over te vinden op internet. Veel creatief plezier gewenst.

Pin It on Pinterest