Aircoservice Derks

Hoe herken ik een slecht functionerend riool?

Geplaatst op

Een riool is een schitterend stukje bouwkunde. Je moet er toch niet aan denken dat we nog steeds zo zouden leven als vroeger, zonder riool. De oudste rioolbuis die gevonden is, blijkt 6000 jaar geleden gebruikt en is gemaakt van klei. Op Kreta hebben zo nu nog steeds rioolbuizen van 4000 jaar oud in gebruik. 

Wanneer je kijkt naar de functie van een riool, dan is dit natuurlijk bedoeld voor regenwater, ontlasting, papier en (de stelregel) datgene wat door een zeefje kan. Wanneer je andere zaken gaat doorspoelen, dan stuit je al snel op problemen, en dat zijn niet de meest aangename. Heb je trouwens vaak last van problemen met het riool? Dan kun je heel slim contact opnemen met riool verstopt amsterdam. Ze helpen ze je graag verder. Maar nu dan even naar de vraag van deze blog, hoe herken ik een slecht functionerend riool? We nemen het hieronder even met je door. 

Oorzaken van rioolproblemen

Wanneer je de riolering voor allerlei lozingen gebruikt, dan wordt hij als het ware fout gebruikt. Denk aan: vet- en vuilresten door de gootsteen, grote hoeveelheden toiletpapier, vochtige doekjes en maandverband door het toilet of haren en zeepresten in de douche. 

Er is echter nog een andere oorzaak te noemen die vaak voorkomt, dat is een verouderd riool. Dat wil niet zeggen dat een oud riool slecht is, kijk maar naar het voorbeeld van Kreta hierboven genoemd. Toch moet je het wel onderhouden. 

Waar herken ik een slecht functionerend riool aan? 

Er zijn een aantal types zaken waar je een slecht functionerend riool zeker aan herkend. Denk aan: 

  • Rioollucht 
  • Water loopt bijna niet weg
  • Borrelende geluiden 
  • Ongedierte: rioolrat, rioolvliegjes, motmuggen en latrinevliegen

In sommige steden (vooral oude huizen en wijken) is het nog mogelijk dat er een rat in je toilet komt. Maar de kans dat dit gebeurd is wel met de jaren kleiner geworden, aangezien het riool diverse terugslagkleppen heeft. Die voorkomen dat er ratten in het riool komen. Maar wanneer er allemaal werkzaamheden gedaan worden aan het riool, dan is het mogelijk dat ratten toch de buizen in komen en op zoek gaan naar je toilet. Maar nogmaals de kans is klein. Je kunt overigens ook zelf een terugslagklep laten installeren als je rattenvrees hebt. 

Tips om problemen met het riool te voorkomen

Het is belangrijk om geen vet en etensresten, et cetera door de gootsteen te spoelen. Ook altijd eerst even de vaat schoonmaken en niet onder de etensresten in de vaatwasser zetten. Daarnaast is het belangrijk om geen vuil door het toilet te gooien. Het is ook erg slim om een sifron zo nu en dan schoon te maken. Ook wel zwanenhals genoemd, deze zit onderaan de wastafel. We raden je aan om geen chemische middelen te gebruiken, deze ontstoppingsmiddelen maken je riool alleen maar slechter van kwaliteit. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden